Віряни відзначають Пантелеймона – покровителя лікарів

Православні Рівненщини відзначають пам’ять святого великомученика і цілителя Пантелеймона
Великомученик і цілитель Пантелеймон народився в місті Нікомидії в сім’ї знатного язичника Євсторгія. Його мати Еввула була християнкою. Вона хотіла виховати сина в християнській вірі, але померла, коли майбутній великомученик був ще юнаком. Батько віддав Пантолеона в початкову язичницьку школу, закінчивши яку юнак став навчатися мистецтву в знаменитого в Нікомидії лікаря Євфросина і став відомий імператору Максиміану (284-305), який захотів бачити його при своєму дворі.
Якось раз юнак побачив на вулиці мертву дитину, укушеного єхидною, яка ще була поруч. Пантолеон почав молитися Господу Ісусу Христу про воскресіння померлого і умертвінні отруйного гада. Він твердо вирішив, що в разі виконання його молитви стане послідовником Христа і прийме Хрещення. Дитина ожила, а єхидна розлетілася на шматки на очах у Пантолеона.
Після цього чуда Пантолеон був охрещений святим Єрмолаєм з ім’ям Пантелеймон (всемилостивий). Розмовляючи з Євсторгієм, святий Пантелеймон підготував його до прийняття християнства, і коли батько побачив, як син зцілив сліпого призиванням Імені Ісуса Христа, то він увірував у Христа і хрестився разом з прозрілим сліпим.
Після смерті батька святий Пантелеймон присвятив своє життя стражденним, хворим, убогим і жебракам. Він безкорисливо лікував усіх, хто звертався до нього, зцілюючи їх Іменем Ісуса Христа.
Через заздрість лікарі донесли імператору, що святий Пантелеймон лікує християнських в’язнів. Максиміан умовляв святого спростувати донос і принести жертву ідолам, але святий Пантелеймон сповідав себе християнином і на очах імператора зцілив розслабленого іменем Ісуса Христа. Запеклий Максиміан стратив зціленого, який прославляв Христа, а святого Пантелеймона віддав на жорстокі муки.
Шанування святого мученика в Українській Православній Церкві відоме вже з ХІІ століття. Князь Ізяслав, у хрещенні Пантелеймон, син Мстислава Великого, мав зображення великомученика Пантелеймона на своєму шоломі. Заступанням святого він залишився живим у війну 1151 року.
Великомученик Пантелеймон шанується в Православній Церкві як грізний святий, покровитель воїнів. Ця сторона шанування розкриває його перше ім’я Пантолеон, що означає «лев у всьому». Друге ім’я, дане при хрещенні, – Пантелеймон, тобто «все милостивий», розкривається з вшанування великомученика як цілителя. У західних християн він вважається покровителем лікарів. Зв’язок цих двох заступництво святого добре видно з того, що воїни, частіше за інших отримують рани, найбільше потребують лікаря-цілителя. Саме тому християни, що ведуть боротьбу духовну, також вдаються до цього святого з проханням зцілити рани душі.
Ім’я святого великомученика і цілителя Пантелеймона закликається при звершенні таїнства Соборування, освячення води і в молитві за немічного.
День пам’яті святого великомученика і цілителя Пантелеймона в Руській обителі на Афоні є храмовим святом. Передсвято починається за 8 днів до свята, в які після вечерні співаються молебні канони на 8 гласів, причому для кожного дня є особливий канон. Другий день свята – ктиторський день. У самий день свята після вечірні соборно відбувається панахида за спочилими будівельниками і благодійниками обителі, освячується і роздається коливо (кутя).

підготував протоієрей Миколай Капітула,

магістр богослів’я, викладач РДС

 

(137)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дякуємо!

Тепер редактори знають.