Від консервованого домашнього холодцю захворів на ботулізм

На Рівненщині зафіксували захворювання ботулізму
Хворий Віталій, 1971 року народження, який проживає на Дубенщині, а в обласному центрі у статусі безробітного проходив навчання та проживав у гуртожитку. Через поганий стан здоров’я звернувся до фельдшера гуртожитку. Швидка доставила чоловіка в Центральну міську лікарню Рівного. Враховуючи ознаки неврологічної патології, а саме: порушення мови, ковтання, зору, у хворого запідозрили ботулізм. Після дослідження аналізів крові, діагноз підтвердився. Постала необхідність у введенні протиботулінічної сироватки, яку терміново було доставлено з Києва. Цьому посприяли спеціалісти обласного управління охорони здоров’я, Рівненський обласний лабораторний центр, та Рівненська обласна служба зайнятості , ГУ Держпродспоживслужби в області.
Як повідомляють в управлінні охорони здоров’я Рівненської ОДА, за словами в.о. завідувачки інфекційного відділення РЦМЛ Галини Максимчук, наразі стан хворого поліпшився, спостерігається позитивна динаміка. Як вияснили лікарі інфекційного відділення Рівненської міської центральної лікарні під час розмови з паном Віталієм, причиною захворювання стало споживання хворим консервованого холодцю домашнього приготування. Головний спеціаліст обласного управління охорони здоров’я Людмила Яценя закликає обмежити споживання консервів домашнього приготування, а також в’яленої, копченої риби на стихійних ринках. Тому що при недостатній термічній обробці, збудник ботулізму виробляє нейротоксин, що вражає нервову систему. Тому при перших симптомах недуги – утрудненому ковтанні, порушенні мови та двоїнні в очах – необхідно відразу звертатися до лікарів. До речі, з початку року на Рівненщині трапилося три випадки захворювань на ботулізм.

(519)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дякуємо!

Тепер редактори знають.