Яким вимог і програм мають дотримуватись оператори ринку продуктів
До 20 вересня оператори ринку харчових продуктів Дубенщини мають впровадити системи НАССР
Чому кількість харчових отруєнь та кишкових інфекцій серед відвідувачів закладів харчування досі сягає високих позначок? Причина в тому, що, на жаль, не всі заклади дотримуються правил зберігання продуктів, а також не враховують ризики, які можуть виникнути в разі порушення правил поведінки з харчовими продуктами.
20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У ньому зазначено, що в усіх операторів ринку харчових продуктів мають бути принаймні програми-передумови (у залежності від типу підприємства) впровадження системи НАССР. НАССР (Cистема аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок) стала синонімом безпеки харчових продуктів. І встановлені терміни на запровадження – 3 роки з моменту набрання чинності цієї норми, тобто до 20 вересня 2019 року.
В Україні діє національний стандарт ДСТУ EN 16636:2015 «Послуги щодо боротьби зi шкiдниками. Вимоги та компетенції (EN 16636:2015, IDT)». Стандарт визначає вимоги щодо проведення профілактичних дезінфекційних заходів, зокрема дератизації та дезінсекції, професійної обізнаності фахівців та застосування безпечних засобів.
Програма щодо контролю за шкідниками на всіх підприємствах повинна забезпечити:
– визначення видів шкідників, які характерні для певного оператора ринку;
– заходи щодо запобігання проникненню шкідників на територію потужностей;
– встановлення засобів профілактики та боротьби зі шкідниками по зовнішньому периметру об’єкта;
– усі заходи з боротьби зі шкідниками повинні здійснюватись так, щоб не виникала загроза безпечності харчових продуктів через перехресне забруднення;
– перевірку на забрудненість шкідниками вхідних партій (допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами) відповідно до оцінки ризику;
– маркування та регулярну перевірку всіх засобів боротьби зі шкідниками;
– якщо встановлено електричні знищувачі комах, то вони не повинні розміщуватись над відкритим харчовим продуктом;
– аналіз результатів контрольних заходів з визначенням тенденції і запровадженням ефективних профілактичних та коригувальних заходів.
Враховуючи те, що з 20 вересня в усіх операторів ринку харчових продуктів мають бути принаймні програми-передумови (в залежності від типу підприємства) впровадження системи НАССР, Дубенський міськрайонний відділ профдезінфекції (Дубно, вул. Словацького, 23, тел. +380 (3656) 46501) пропонує свої послуги.
(194)
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію