Вітаміни «на халяву» для дубенчан
Літо не лише гарячий сезон, а й сезон фруктів та ягід у яких міститься велика кількість вітамінів
Яка ж ягода найкорисніша? І що варто дубенчанам купувати або збирати зараз? Однозначно відповісти не можна. Американські дослідники найкориснішою ягодою визнали журавлину, а британські – смородину.
Отож, журавлина перешкоджає утворенню бляшок в судинах і формуванню тромбів, що покращує стан хворих на атеросклероз. Проведені експерименти доводять, що маленька ягода може позбавити хворих і від могутнього мікроба – хелікобактер пілорі, провокуючого виразкову хворобу і пухлину шлунка. Лікарі радять щодня випивати один-два стакани журавлинного соку без цукру. Ця корисна звичка буде сприяти лікуванню і профілактиці сечостатевих інфекцій, а також дозволить підвищити рівень «хорошого» холестерину, а «поганого» – знизити.
Смородина. У чорній і червоній смородині (по-народному порички) міститься не тільки вітамін С. У їх насінні присутня гамма- ліноленова кислота, яка незамінна в боротьбі з екземою. Велика кількість клітковини дозволяє нормалізувати перистальтику кишечника, знизити рівень холестерину і захистити шлунок від утворення ракових клітин. Чорна здатна знімати жар, червона покращує апетит і втамовує спрагу, а біла виявляє жовчогінну дію. Чорна смородина перевершила всі ягоди за кількістю вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Ягоди чорної смородини містять вітаміни (C, B1, B2, B6, B12, D, E, K), речовини з P-вітамінною активністю (флавоноїди), каротиноїди, цукор (глюкоза, фруктоза); органічні кислоти (лимонна, яблучна). Вітаміни добре зберігаються у замороженій смородині. У ході досліджень було виявлено, що ягоди чорної смородини мають здатність запобігати появі діабету.
Чорниця. До складу чорниці входять фарбники – антоціани, які захищають організм, надаючи антибактеріальну і протизапальну дію. Чорниця нормалізує кровотворення і стимулює роботу кишечника. Вона є відомим природним помічником при діареї. Вона ще й незамінний «лікар», використовуваний зовнішньо, для загоєння ран. Крім цього, чорниця попереджає розвиток ракових пухлин, знижує рівень цукру в крові, покращує імунітет. Як антиоксидант, чорниця запобігає ранньому старінню шкіри і всього організму. Також, як багато хто знає, ягоди чорниці особливо корисні тим, хто має проблеми із зором, сітківкою ока і м’язами очного яблука. Крім цього, чорниця – відмінний натуральний антибіотик.
Ожина. У складі ожини міститься багато кальцію, магнію і калію. Вітаміни та елементи ожини надають незамінну користь кістковій і м’язовій системі людини. Її можна використовувати в боротьбі з кашлем, а листя – для усунення запальних процесів.
Суниця – одна з найсмачніших лісових ягід. Суниця містить надзвичайно велику кількість корисних речовин: вітаміни С і В1, В6, легкозасвоювані цукри – глюкозу і фруктозу – в суницях їх більше, ніж у будь-яких інших ягодах та інші. Корисні як свіжі ягоди суниці, так і сушені: в ході сушіння корисні властивості ягід не пропадають. При захворюваннях шлунка, гіпертонії, атеросклерозі, каменях у нирках і печінці, подагрі корисні свіжі ягоди суниці. Для лікування ран і порізів застосовують сік суниці. Відвари і настої із сушених ягід суниці мають потогінну, сечогінну і протимікробну дію, регулюють травлення та мінеральний обмін.
Малина. Корисні властивості малини використовуються при лікуванні простудних захворювань, нервових розладів (високий вміст міді) і інших різних інфекційних недуг. Малина має у своєму арсеналі потогінний ефект і здатність збивати високу температуру під час хвороби. Так само ця ягода буде корисна при гіпертонії, захворюваннях ШКТ і недокрів’ї. Своїм цілющим здібностям малина зобов’язана фітонцидам, які виявляють нищівну дію для різних спор грибків і стафілококів. Сік малини виявляє стимулюючу дію на гладку мускулатуру кишковика, запобігаючи запорам.
Полуниця – корисна ягода, яка по вмісту вітаміну С поступається лише чорній смородині. У п’яти ягодах середньої величини вітаміну С стільки ж, скільки в одному великому апельсині. А фолієвої кислоти в полуниці більше, ніж у малині й винограді. У чашці полуниці міститься на 25-30% більше добової норми цього вітаміну, а й у інших корисних властивостях цієї ягоди. Полуниця укріплює практично всі системи організму: імунну, серцево-судинну, також благотворно впливає на обмін речовин. Але, щоб полуниця виявляла всі свої цілющі властивості, їжте її свіжою.
Аґрус. У аґрусі містяться вітаміни: вітамін А, вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9), вітамін С і вітамін Е. Причому вітаміну С тут найбільше – 27,7 мг на 100 г ягоди. Але не тільки є вітаміни, а й макроелементи: калій, магній і кальцій, натрій, фосфор, а також залізо, мідь, марганець, цинк і селен. Сік аґрусу, змішаний з медом, відмінно допомагає при недокрів’ї, шкірних висипах. Регулярне вживання ягід аґрусу виводить з організму солі важких металів і радіонукліди. Добре допомагає при хворобах шлунково-кишкового тракту, особливо при запорах, гастроентероколітах. У стиглих ягодах аґрусу багато серотоніну, тому відмінно піднімає настрій, а ще має протипухлинний вплив.
Абрикос. Багатий солями калію, залізом. Необхідний людям, що страждають порушеннями серцево-судинної системи, хворобами нирок, ожирінням. Вміст фосфору і магнію стимулює активну роботу мозку, покращує пам’ять, підвищує працездатність. Сприяє підвищенню захисних сил організму, кровотворенню. Які вітаміни містяться: А, С, В15.
Вишня з черешнею – близькі родичі, що володіють рядом корисних властивостей. У м’якоті цих плодів містяться вітаміни групи В, необхідні для повноцінної роботи нервової системи, здоров’я шкіри, волосся і нігтів; вітамін А, що допомагає зберегти гострого зору, міцні кістки і зуби; залізо і фолієва кислота нормалізують склад крові; вітамін С. Але найбільше багатство цих фруктів – вміст кумаринів – речовин, які необхідні для підтримки загального тонусу організму людини. За кількістю цих «підбадьорюючих елементів» черешня і вишня поступаються місцем, мабуть, лише гранату, малині і поричкам. Вітаміни Е і С та флавоноїди можуть уповільнити процес старіння і навіть призупинити симптоми деяких неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і Паркінсона. Вишні також містять сполуки, які можуть допомогти уповільнити або перешкоджати прогресуванню раку.
Проте вітаміни, що містяться у цих ягодах та фруктах, можна їсти не лише влітку, а й взимку. Для цього вдаються до заморожування. У заморожених ягодах вітаміни зберігаються протягом 6 місяців. У заморожених ягодах зберігаються практично всі вітаміни і мінеральні речовини, що дає можливість цілий рік насичувати свій організм корисними елементами, приносячи йому тільки користь.
(340)
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію