У шкільних їдальнях не продаватимуть чіпси, сухарики та газовані напої

У школах Рівненщини з 1 січня діятимуть нові норми харчування дітей
В Україні реформують систему шкільного харчування. З 1 січня 2021 року вступає в дію новий санітарний регламент для закладів освіти. Ключовим є здорове та безпечне харчування дітей.
Цьому питанню була присвячена онлайн нарада під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за участю дружини Президента України Олени Зеленської.
Від Рівненщини в селекторі взяли участь голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, його заступники та керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.
Як зазначила Олена Зеленська, харчування в закладах освіти має бути корисним та подобатися дітям. Здорове харчування учнів – це здоров’я нашої нації.
«Першочергові кроки з реформування системи шкільного харчування було визначені за результатами обстеження 500 шкіл та онлайн опитування понад чотирьох тисяч учнів та їхніх батьків, проведених у лютому-березні 2020 року. Основні проблеми, на які вказували під час опитування, – несмачна та холодна їжа, одноманітне меню, використання напівфабрикатів та відсутність перших страв, недостатня кількість фруктів і кисломолочних продуктів, поганий санітарний стан деяких шкільних їдалень», – наголосила перша леді.
Для вирішення вищевказаних типових проблем та усунення причин їхнього виникнення робоча група розробила план заходів з реформування системи шкільного харчування, який включає три основні напрямки: оновлення застарілої нормативно-правової бази, підвищення контролю за якістю та безпечністю продуктів харчування та ресурсне забезпечення шкіл.
«Ще торік у листопаді ми запровадити програму «Дітям Рівненської області – безпечне харчування». В її рамках вже оновили обладнання харчоблоків в 98 навчальних закладах. Наразі систематизовуємо правила для впровадження у школах здорового харчування. Наше завдання – безпечна і якісна їжа в кожному навчальному закладі Рівненщини», – відзначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.
Нові норми харчування враховуватимуть рекомендації дієтологів та технологів щодо калорійності, поживної цінності, розмірів порцій продуктів та частоти вживання для різних вікових груп дітей і підлітків, що допоможе покращити збалансованість та енергетичну адекватність шкільних меню.
Зокрема, у шкільних їдальнях буде заборонено продавати сухарики, чіпси, поп-корн, солодкі газовані та енергетичні напої. У щоденний раціон школярів планується ввести злакові, сезонні овочі та фрукти, молочні продукти.
«Вперше врегульовано питання організації харчування дітей з дієтичними потребами: тепер якщо в дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування для цієї дитини», – пояснив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.
Також буде посилено постійний моніторинг з боку Держпродспоживслужби постачальників харчових продуктів.

(82)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дякуємо!

Тепер редактори знають.