Наскільки є безпечні гриби, що поклали у кошик

На Млинівщині зареєстрували випадок підозри на отруєння грибами
З настанням осені розпочався грибний сезон. На Млинівщині 13 вересня року зареєстрували перший випадок підозри на отруєння грибами.
Оскільки отруєння також можуть спричинити їстівні або умовно їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас – нагадуємо важливі правила, які потрібно пам’ятати, щоб не отруїтися дикорослими грибами:
– найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;
– не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах: безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо Ви відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчастих грибів;
– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
– під час посухи грибів краще не брати взагалі: у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
– не вживайте сирих грибів;
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
– готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Пам’ятайте, що гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
– негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму; пийте багато рідини;
– навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
– недоїдених грибів не викидайте: їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

(271)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дякуємо!

Тепер редактори знають.