На Дубенщині завершили санітарно-епідеміологічне розслідування щодо випадку ботулізму 

Джерело захворювання на ботулізм млинівчанина не встановлене
Млинівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, в результаті санітарно-епідеміологічного  розслідування захворювання на ботулізм в жителя селища Млинів, не підтверджено, що причиною захворювання є в’ялена риба (таранька), придбана в одному із закладів торгівлі селища. Завдяки вчасно наданій допомозі, потерпілого вже виписано в задовільному стані  з лікувально профілактичного закладу. На жаль причину виникнення даного захворювання встановити не вдалось. 
Оскільки улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, вкотре нагадуємо, що ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико – інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Характерно, що спори збудника знаходяться в зараженому продукті  нерівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника  та ботулінічний токсин, який  виробляється тільки без доступу кисню. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти зазвичай не змінюють своїх зовнішніх ознак, хоча може бути  «бомбаж».    
Перші ознаки захворювання виникають вже через декілька годин до 2-8 діб, особливо  має насторожити – порушення зору, виникнення м’язової слабкості, поява сухості у роті, відчуття «туману», двоїння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість.
З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:
– насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;
-ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
– не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність;
-не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках,  яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
-купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
-вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
– необхідно ретельно очищати і промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
-необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок та теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.
Будьте обережні!

(303)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дякуємо!

Тепер редактори знають.