Що символізують страви приготовлені на свят-вечір

стіл на свят-вечірДубенчанам: Що символізують страви, що приготовлені на Свят-вечір

На Свят-вечір в Україні готують дванадцять пісних страв. Кожна з дванадцяти страв та деякі продукти, які входять до неї, мають глибоке символічне значення, а не просту традиційність.

КУТЯ (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ померлих, не прибирають зі столу.

МАК, який додають до куті, символізує мучеництво Ісуса Христа.

МЕД – символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова.

КОРАЧУН (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) символізує смерть і воскресіння.

ГОРОХ, КВАСОЛЯ – символ християнського життя у «домашній», «сімейній церкві», символ єдності роду.

КАПУСНЯК – символ єдності навколо однієї основи – Христа-Бога.

БОРЩ нагадує про дітей, убитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода.

ГОЛУБЦІ – символ голуба, який уособлює мир.

РИБА – знак християн, один із символів Ісуса Христа. У перших літерах грецького слова «риба» зашифровані слова «Ісус Христос», «Спаситель», «Син Божий».

ВАРЕНИКИ – достаток, ситність.

ГРИБИ – дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець).

ПАМПУШКИ – щастя, здоров’я, як і вареники – достаток.

УЗВАР – життя людини, дароване Богом.

ЧАСНИК – очищення від гріхів. Також символізує здоров’я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.

За матеріалами: Інформаційний портал Good news

(15)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дякуємо!

Тепер редактори знають.