Що символізують страви приготовлені на свят-вечір
Дубенчанам: Що символізують страви, що приготовлені на Свят-вечір
На Свят-вечір в Україні готують дванадцять пісних страв. Кожна з дванадцяти страв та деякі продукти, які входять до неї, мають глибоке символічне значення, а не просту традиційність.
КУТЯ (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ померлих, не прибирають зі столу.
МАК, який додають до куті, символізує мучеництво Ісуса Христа.
МЕД – символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова.
КОРАЧУН (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) символізує смерть і воскресіння.
ГОРОХ, КВАСОЛЯ – символ християнського життя у «домашній», «сімейній церкві», символ єдності роду.
КАПУСНЯК – символ єдності навколо однієї основи – Христа-Бога.
БОРЩ нагадує про дітей, убитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода.
ГОЛУБЦІ – символ голуба, який уособлює мир.
РИБА – знак християн, один із символів Ісуса Христа. У перших літерах грецького слова «риба» зашифровані слова «Ісус Христос», «Спаситель», «Син Божий».
ВАРЕНИКИ – достаток, ситність.
ГРИБИ – дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець).
ПАМПУШКИ – щастя, здоров’я, як і вареники – достаток.
УЗВАР – життя людини, дароване Богом.
ЧАСНИК – очищення від гріхів. Також символізує здоров’я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.
За матеріалами: Інформаційний портал Good news
(15)
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію